EK od 6. júna zavedie clo na dovoz solárnych panelov z Číny

04.06.2013 Celý región

Brusel 4. júna (TASR) - Európska komisia (EK) dnes rozhodla, že od 6. júna zavedie clo na dovoz solárnych panelov z Číny do Európskej únie (EÚ). Oznámil to dnes na tlačovej konferencii Karel De Gucht, eurokomisár pre obchod, ktorého citujú agentúry Reuters, AP, DPA a Sinchua.

Podľa komisára Brusel a Peking majú dva mesiace na to, aby sa pokúsili nájsť riešenie, kým dočasné opatrenie nadobudne plnú platnosť.

De Gucht spresnil, že Európska únia začne vo štvrtok 6. júna vyberať dovoznú prirážku na čínske solárne panely vo výške 11,8 % a do 6. augusta ju postupne zvýši na 47,6 %, ak sa medzitým obe strany nedohodnú na prijateľnom riešení.

Európska komisia v predchádzajúcich mesiacoch obvinila Čínu, že výrobcom solárnych panelov poskytuje nelegálne dotácie, a tí potom svoje produkty predávajú v EÚ za neprimerane nízke ceny. Brusel tiež tvrdí, že čínske firmy sa dumpingovými cenami snažia ovládnuť európsky trh. Peking tieto obvinenia odmieta. Čína opakovane varovala úniu, že clo poškodí aj európskych spotrebiteľov.

Peking sa minulý týždeň pokúsil prostredníctvom svojich diplomatov lobovať v členských štátoch únie proti uvaleniu dovoznej prirážky na čínske panely.
 

Vyberte región